sobota, 22 stycznia 2011

Sosy do sałatek

SOS KOPERKOWY - 2łyżki masła roztopić i przesmażyć posiekaną szalotkę. Zalać szklanką mleka z rozbełtaną1 łyżką mąki i  zagotować.Wymieszać z 1/2 szkl śmietany7 i pęczkiem koperku.Doprawić do smaku solą i pieprzem
SOS POMIDOROWY -  puszkę pomidorów pelati zmiksować z 1/2 szkl soku pomidorowego i wymieszać z 1/2 szkl śmietany z rozbełtaną 1 łyżeczką mąki.Zagotować i doprawić do smaku chili,ketchupem,czosnkiem,solą i pieprzem.
SOS ZIOŁOWY - w 2szkl bulionu z 1 kostką smakową zagotować 15dag zielonego groszku i posiekaną cebulką.Zmiksować z 3 łyżkami bazylii,szczypiorku i natki.Wymieszać z kilkoma łyżkami kremówki.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
SOS CURRY - na 1 łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę i kawałek imbiru.Zalać szklanką bulionu i gotować 54min.Zmiksować.Dodać 1szkl. śmietany rozbełtanej z 1 łyżą mąki i łyżką curry.Zagotować  i doprawić do smaku musztardą.                                                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz